NOORDLIMBURGSE BRASSBAND

Aan het einde van augustus in 1995 verzamelden enkele fanatieke koperblazers uit het noorden van Belgisch Limburg rond het idee om samen een brassband te beginnen. Ze keken rond in de regio en verzamelden muzikanten uit de HaFa-orkesten van o.a. Achel, Overpelt, Lommel, Eksel en Peer. Op 2 september van datzelfde jaar werd voor het eerst gerepeteerd. De band koos Eksel als thuisbasis: de Noord-Limburgse Brassband (NLBB) was geboren.

De eerste jaren stond de band onder de muzikale leiding van Luc Beckers. Hij leerde de muzikanten de kneepjes van het brassbandvak en loodste de NLBB het Belgische brassbandwereldje binnen. Hij behaalde met de band 2 maal de titel tijdens de Nationale Brassbandkampioenschappen in resp. de C- en de B-afdeling (nu 3e en 2e divisie). Daarnaast kaapte hij 2 keer op rij de overwinning weg op het Open Brassband Festival Friesland te Leeuwarden (nl). Naast de deelname aan talrijke wedstrijden werd onder zijn leiding ook voor het eerst het jaarlijkse voorjaarsconcert georganiseerd, een concert waarmee de NLBB zich presenteert aan de brassbandliefhebbers uit de regio.

Eind augustus 2001 nam Ivan Meylemans de dirigeerstok van Luc over. Hij dreef samen met de muzikanten de muzikale ambitie op en won nauwelijks 3 maanden later de 1e titel in de 1e divisie op de Nationale Brassbandkampioenschappen in Brussel. Sindsdien werd de NLBB een vaste waarde in die 1e divisie. Ivan maakte met de NLBB ook regelmatig omzwervingen in het buitenland. Zo kaapten ze 2 maal de titel weg tijdens het SCABA entertainment contest in Crawley (uk) en wonnen ze in 2004 in de B-sectie van het Eurobrassfestival in Drachten (nl). De band werd bovendien een vaste bezoeker van de Vlaamse Brassbandkampioenschappen in Mechelen. In 2005 werd ze er 2e in de 1e divisie en in 2008 kwamen de NLBB’ers terecht op de 4e stek in de kampioensdivisie, de divisie waarin ze sinds 2007 ook uitkomen tijdens de Nationale Brassbandkampioenschappen in Brussel.

Na een 5e plek in 2007 behaalde de NLBB tijdens die nationale kampioenschappen in 2008 zowel als in 2009 de titel van vice kampioen van België. In 2010 volgde dan het hoogtepunt tot nu toe met het behalen van de titel van 'Belgisch kampioen' tijdens de nationale brassbandkampioenschappen in Leuven, wat heraald werd in 2011. Beide overwinningen brachten de band op het Europese toneel tijdens de Europese Brassbandkampioenschapen te Montreux en Rotterdam. NLBB zag haar debuut in Montreux beloond met een vijfde prijs en een jaar later werd het dak eraf geblazen in "De Doelen" in Rotterdam met een tweede plaats als gevolg : vice Europees kampioen en de solistenprijs voor onze Bastrombonist Erwin Kelchtermans.

In seizoen 2013-2014 werd het debuutalbum "Abaddon" opgenomen, dewelke internationaal goede kritieken kreeg en zelfs genomineerd werd voor "CD van het jaar" door 4barsrest.

De succesvolle wedstrijd- en andere optredens met gevarieerde programma's zorgden ervoor dat NLBB meedere uitnodigingen ontving om in het buitenland op te treden. Zo onder meer uitnodigigingen van de Friesland Brass Akademie en Niedersachsische Musiktage in Duitsland om samen met onder andere internationaal solist Jeroen Berwaerts op te treden.

Eind 2016 gaf Ivan Meylemans het dirigeerstokje door aan Erik Van de Kolk, een jonge, talentvolle, dynamische en energieke dirigent, die ondermeer in 2011 de dirigentenwedstrijd van de Europese Brassbandkampioenschappen op zijn naam wist te schrijven.

Het eerste optreden op de Nationale Kampioenschappen onder leiding van haar nieuwe dirigent ging alvast niet onopgemerkt voorbij met tweede plaats als gevolg !

Palmares

Nationale brassbandkampioenschappen

2017 2e in kampioensdivisie
2016 3e in kampioensdivisie
2015 3e in kampioensdivisie
2014 3e in kampioensdivisie
2013 7e in kampioensdivisie
2012 5e in kampioensdivisie
2011 Belgisch kampioen
2010 Belgisch kampioen
2009 vice-kampioen in kampioensdivisie
2008 vice-kampioen in kampioensdivisie
2007 5e in kampioensdivisie
2006 kampioen in 1e divisie
2005 kampioen in 1e divisie
2004 2e in 1e divisie
2003 2e in 1e divisie
2002 2e in 1e divisie
2001 kampioen in 1e divisie
2000 2e in 1e divisie
1999 2e in 1e divisie
1998 2e in 1e divisie
1997 kampioen in B-afdeling
1996 kampioen in C-afdeling

Vlaamse brassbandkampioenschappen

2018 4e in kampioensdivisie
2014 2e in kampioensdivisie
2010 4e in kampioensdivisie
2008 4e in kampioensdivisie
2005 vice-kampioen in 1e divisie

Europese kampioenschappen

2012 2e (Rotterdam)
2011 5e (Montreux)

International Brass Band Contest

2012 2e in kampioensdivisie

Open brassband festival Friesland

2000 kampioen in B-afdeling
1999 kampioen in B-afdeling

Eurobrass Drachten

2010 3e in A-groep
2010 prijs beste trombonesectie
2004 kampioen in B-groep
2004 solistenprijs Guy Borrenbergs

SCABA entertainment contest Crawley

2004 kampioen
2003 kampioen


Het bestuur van de Noordlimburgse brassband bestaat uit :

Steven Fransen - voorzitter
Geert Boutsen - secretaris
Bram Rutten - penningmeester
Bart Drees
Kris Hoeben
Pieter Houben
Toon Monnens
Maarten Dewaelheyns
Wim Daniels

Theo Smolders is ere-voorzitter van de band.